11 Ağustos 2010 Çarşamba

Be green! Be eco-friendly!

Artık her şeyde yeni moda çevre dostu olmak. Zaten küresel ısınma hakkında gelen son haberler de pek iç açıcı değil. Takip edenler bilir daha yeni kocaman bir buz kütlesi daha koptu...Yani bu yazıyı yazma sebebim biraz da korku :). Şimdi hep birlikte çevre dostu moda ile ilgili bilgilenelim, sonra da biraz düşünelim, çevre dostu olmanın neresindeyiz??


2000’li yılların başlarında hızlıca genişlemeye başlayan çevre farkındalığı ile organik pamuk satışları üçe katlandı. Özellikle Levi’s, Nike ,Gap gibi firmalar organik pamuklu ürünlere yöneldi.





Ancak tabii ki ekolojik modanın tek ham maddesi organik pamuk değil; başka kaynaklı doğal iplikler de var. Örneğin bambu  kamışı, kayın ağacı ve hatta soyadan elde edilen iplikler de var.
Üstelik Nike, Gap, Zara gibi mağazaların organik iplik alımlarının kaynağı da Türkiye.

Çevre dostu kumaşın boyama ve üretim aşamasında da hiçbir kimyasal madde içermeyen kök boyalar kullanıldığını da belirtmeden geçemeyeceğim...





Not: Bu işlemelerin yapılabilmesini sağlayan teknolojiyi yaratanlara da teşekkür etmeyi unutmayalım bu arada J.

Siz de fark etmişsinizdir Zara, Marks&Spencer, Nike, Gap gibi mağazalarda ya kıyafetlerin etiketlerinde ya da standlarda  çevre dostu oldukları ile ilgili bilgileri görmüşsünüzdür. İşte hepsi böyle aşamalardan geçerek bizim ellerimize bırakılıyor.
Tabii bu ürünlerin devamının gelebilmesi için de tüketicilere yani bizlere de görev düşüyor :).

Şimdi biraz da vitrinlere bakalım…

C&A Avrupa perakende firması, dünya çapında sertifikalı organik pamuktan mamul hazır giyim ürünü satışında öncü perakendeci olarak dikkat çekiyor. Organic Exchange tarafından yayınlanan Pazar Raporu’na göre, C&A firmasını, ABD’li spor ürünleri markası Nike ve perakende zinciri Walmart takip ediyor.
Hatta C&A mağazaları 25 mart - 9 nisan dönemini bio-cotton haftası olarak kabul ediyor…

 








H&M  2010 ilkbahar yaz çevre dostu ürünleri…









Nike eski lastik ayakkabılarınızı, ayakkabınızı yeniden kullanın programına bırakıyor ve bu ayakkabılar oyun salonu zemini yapımında değerlendiriliyor. Daha fazla bilgi için:
(Sitede nasıl yaptıklarını gösteren videoyu da izlemeniz mümkün.)








Pet şişe ve kuma parçalarının ger, dönüşümüyle üretilen nike recycled Tote plaj çantaları :)



                                
El yapımı ve çevre dostu ürünleri uygun fiyata bulmak çok nadir olan bir şey. 

Shwood gözlükleri toplanmış tahtalardan yapılıyor. Ray-Ban’ler için çok daha fazla ödeyeceğiniz düşünülürse mantıklı da bir fiyatları var.

Fiyatı: 95 – 105 $



bu da polarize olmayanı :)







Şimdi de sıra Hollywood’da. Göster kendini Hollywood..
Sienna Miller, Claudia Schiffer, Kylie Minogue gibi ünlülerin favori çanta ve aksesuar tasarımcısı Anya Hindmarch; İngiliz süpermarket zinciri Sainsbury's ile anlaşarak  "We Are What We Do" (bizler yaptıklarımızız) ile bir araya gelerek, sınırlı sayıda  kumaş çantalar üretir ve çevre kirliliğine dikkat çeker.
Ve tabii ki herkesin dikkati çekilmiş olur..
(Süpermarket alışverişleri sırasında bir kişi yılda ortalama 167 adet plastik torba kullanıyor.)





Ve tabii ki Sex & the City 





Draw our attention Karl :).




Tabii biz de en kötü olduğumuz konu olan plastik torba kullanma alışkanlığımıza son verebiliriz. Büyük süpermarketlerde en fazla 5TL’ye satılan poşetlerden alıp, kasiyerlerin poşet verme tekliflerini geri çevirebiliriz J. Ya da filelerimizi hep yanımızda taşıyabiliriz J.





Amerika ve Avrupa'da dünyaca ünlü markalar da eko modasına ayak uyduruyor. Hatta en son New York'ta 'Geleceğin modası' başlığı altında düzenlenen defilede; 
Behnaz Sarafpour,
Bottega Veneta,
Burberry,
Calvin Klein,
Derek Lam,
Diane Von Furstenberg,
Donna Karan,
Givenchy,
Jil Sander,
Marc Jacobs,
Marni,
Michael Kors,
Moschino,
Narciso Rodriguez,
Ralph Lauren,
Stella McCartney,
Versace,
Yves Saint Laurent gibi markaların eko modaya destek veren tasarımları sunuldu. Earth Pledge kuruluşunun organize ettiği bu defilede, dünyanın top tasarımcılarının da 'yeşil'e doğru gidebilecekleri ve hatta gitmeye başladıkları kanıtlanmış oldu. 


Bu konu burada bitti sanmayın. Yarın da benim internet alışveriş adreslerim ve moda adına çevre dostu olmamızın kendimce çözümlerini anlatıcam.

Arkası yarın :).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder